Podcasten Under 15 är vänder sig till en vetgirig publik som vill lära sig lite om mycket på under 15 minuters tid. Henric Smolak leder podcasten där han varje avsnitt bjuder in en gäst för att diskutera ett aktuellt ämne inom teknologi eller medier. I avsnitt #85 intervjuar han Reforce grundare och styrelseordförande Ulf Arnetz på temat Digital Disruption, ett ämne alla pratar om, men få vet vad det innebär.

Ulf menar på att disruptiva innovationer alltid har skett historiskt men att i och med digitaliseringen sker allt mer med resultatet att livslängden på storbolag blir kortare och kortare. Vill du veta vad ‘disruption’ egentligen betyder? Eller hur man som bolag ska jobba för att innovera mer? Då ska du lyssna på det här avsnittet av Under 15 med Ulf Arnetz.

– Problemet är idag att företag och ledningsgrupper har så svårt att fokusera. De är inne i sin en konservativ bubbla där de tror de kommer vara framgångsrika om fem år eftersom det går bra idag. Det viktigaste en ledare kan göra idag är att fokusera och prioritera, samt investera i att innovera för att kunna möta uppstickare som disrupterar hela industrin, säger Ulf Arnetz.

Att  bolag som Uber, Facebook och Spotify har förändrat hela branscher och konsumentbeteenden råder det ingen tvivel om. Men enligt Ulf Arnetz måste man förstå vad det egentligen handlar om och vilka krafter som påverkar och skapar disruptiva företag.

– Disruption är processen där ny teknik och sätt att använda den går in och stör – befintlig teknik och kända affärsmodeller. Idag pratar alla om disruption men få vet egentligen vad det innebär. Det är därför så många storbolag inte klarar av när nya innovativa bolag poppar upp och förändrar en industri från grunden, säger Ulf i podden.

Artikelutdraget ovan är återpublicerat från Dagens Media, medproducent till podden Under 15. 

Vill du ta del av mer poddinnehåll med Ulf Arnetz? Lyssna på avsnitt #68 av den populära Chefspodden där han gästar programledaren Svante Randlert.